A A A K K K
для людей із порушенням зору
Часовоярська міська територіальна громада
Донецька область, Бахмутський район

2 травня – вшанування пам’яті військовослужбовців, які загинули в цей день 2014 року в російсько-українській війни

Дата: 02.05.2023 11:02
Кількість переглядів: 80

Вранці 2 травня 2014 року російськими військовими із застосуванням переносного зенітного ракетного комплексу було збито гелікоптер МІ-24П «09 жовтий», який здійснював обліт території. Він упав на околиці села Карпівка Краматорського району. Після падіння в ньому почали вибухати боєприпаси.

Загинули військовослужбовці 16-ї окремої бригади армійської авіації ЗСУ з міста Броди Львівської області: Сергій Сергійович Руденко, підполковник, командир вертолітної ланки; Ігор Іванович Грішин, капітан, бортовий авіаційний технік вертолітної ланки.

Капітан Євген Олексійович Краснокутський ‒ єдиний, хто вижив з екіпажу збитого гелікоптера. Його було поранено та взято у полон російськими військовими. 5 травня він зміг врятуватися та виїхати на підконтрольну Україні територію.

Після того, як з’явилась інформація, що один з пілотів вижив, в напрямку міста Слов’янська з рятувальною місією вилетів гелікоптер МІ-24 «40 жовтий». Він також був збитий військовими російської армії з ПРЗО неподалік Карпівки.

Загинули військовослужбовці тієї ж 16-ї бригади Руслан Володимирович Плоходько, підполковник, командир вертолітної ланки; Олександр Борисович Сабада, підполковник, перший заступник командира вертолітної ескадрильї; Микола Миколайович Топчій – майор, бортовий авіаційний технік вертолітної ланки.

Підполковника Руденка Сергія Сергійовича (посмертно), підполковника Плоходька Руслана Володимировича (посмертно) майора Краснокутського Євгена Олексійовича було нагороджено орденом Богдана Хмельницького І ступеня; капітана Грішина Ігоря Івановича, підполковника Сабаду Олександра Борисовича, майора Топчія Миколу Миколайовича посмертно нагороджено орденом Богдана Хмельницького III ступеня.

22 серпня 2016 року в с. Карпівка, на місці загибелі військовослужбовців, було встановлено два пам’ятні хрести.

А ще 2 травня 2014-го на мосту через річку Сухий Торець на південній околиці Слов'янська у районі селища Андріївка російські окупаційні війська спільно заблокували колону 1-го батальйону 95-ї окремої десантно-штурмової бригади, командування якої не наважувалося розблоковувати трасу силою.

О 22.15, прикриваючись цивільними, російські війська відкрили вогонь по українських солдатах. Від вибуху гранати з підствольного гранатомета загинув солдат Коваленко Петро Миколайович, від кулі снайпера загинув старший солдат Сергій Іванович Панасюк, 7 військовослужбовців отримали поранення.

За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України Панасюк Сергій та Коваленко Петро були нагороджені орденами «За мужність» III ступеня (посмертно).

На місці загибелі воїнів 5 липня 2017 року було встановлено Пам’ятний Хрест з гранітною меморіальною дошкою.

Вже понад рік, з початку повномасштабного вторгнення рф, українські війська боронять підступи до Слов’янська, стримуючи російські війська.

Вічна пам’ять та слава Героям України!

За матеріалами сайту Донецької облдержадміністрації


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь