A A A K K K
для людей із порушенням зору
Часовоярська міська територіальна громада
Донецька область, Бахмутський район

Розвінчуємо найбільш поширені міфи про Україну та ЄС, які ви могли зустріти

Дата: 09.05.2023 14:02
Кількість переглядів: 71

Фото без опису

Чули фрази, що Україну в ЄС не чекають і взагалі втомились від неї? Розвінчуємо найбільш поширені міфи про Україну та ЄС, які ви могли зустріти.

 

Міф: «Європа втомилася від України»?

НАСПРАВДІ: європейці вболівають за Україну та її боротьбу за свободу.

На повномасштабну агресію РФ проти України ЄС відреагував безпрецедентною консолідацією та підтримкою. Мільйони українців отримали прихисток у європейських країнах. 

ЄС надав Україні €12 млрд, понад 100 тисяч тонн гуманітарної допомоги та запровадив секторальні санкції проти росії. Протягом цієї зими європейці доклали чималих зусиль, щоб допомогти українцям подолати наслідки російських атак на енергомережі.

Більшість країн Євросоюзу, навіть найменших, постачають Україні зброю та боєприпаси. Сили оборони отримують у своє розпорядження найновіші західні зразки озброєння і військової техніки, проходять підготовку на європейських полігонах.

Рівень підтримки України у ЄС залишається стабільно високим. За даними дослідження Євробарометр, проведеного на замовлення Європарламенту, 74% громадян країн Євросоюзу схвалюють підтримку України. 

Фото без опису

Міф: «Європа занепадає»?

НАСПРАВДІ: Європейський Союз є одним з найвпливовіших глобальних гравців. 

Позиція об’єднаної Європи має визначальний вплив на світову політику та економіку. 

Економіка ЄС посідає третє місце у світі: за обсягами та паритетом купівельної спроможності вона поступається лише США і КНР. ВВП Євросоюзу у 2022 році складав $16,6 трлн.

Євро є не лише офіційною валютою 20 країн єврозони. Це одна зі світових резервних валют, яка займає друге місце за обсягами торгівлі на міжнародному валютному ринку, готівкового обігу та часткою валютних  держав.

27 країн, що об’єдналися в ЄС на основі спільних цінностей, залишаються незалежними та суверенними. Спільні інституції створені для вирішення питань, що становлять національний інтерес країн-учасниць.

Фото без опису

Міф: «Україну в Європі ніхто не чекає»?

НАСПРАВДІ: Євроінтеграція – це взаємний рух назустріч України і ЄС.

Партнери розуміють, що Україна здатна посилити об’єднану Європу, зміцнити її продовольчу безпеку та обороноздатність, знизити залежність від російських енергоносіїв.

Тому Україна офіційно зареєстрована (23 червня 2022 року) кандидатом на вступ до ЄС. Цьому передували укладання взаємної Угоди про Асоціацію (2014 рік) та запуск поглибленої та всеохоплюючої Зони вільної торгівлі. Українці отримали (з 2017 року) право безвізових подорожей до Євросоюзу.

Висока мотивація, динамізм, професіоналізм та відсутність культурних бар’єрів українців надихає громадян ЄС. 

Фото без опису

Міф: «Україні не потрібен ЄС»?

НАСПРАВДІ: шлях України до об’єднаної Європи – безальтернативний.

Україна є невід’ємною частиною європейської цивілізації та поділяє з іншими країнами континенту цінності свободи, демократії, поваги до прав і гідності людини.

Європейський курс задекларований у Конституції України, а під гаслами продовження євроінтеграції українці вийшли на Майдан у 2013 році.

Вступ до ЄС відкриває перед Україною широкі можливості технологічного, соціального, економічного розвитку та зростання добробуту. 

Впровадження стандартів ЄС у низці галузей призведе до довгострокових позитивних результатів: підвищення конкурентоспроможності українських товарів, зростання ВВП, залучення інвестицій та повоєнної відбудови. 

Про це свідчить приклад країн, які раніше за Україну пройшли шлях інтеграції до Євросоюзу.

Фото без опису

Міф: «Європейці прагнуть поневолити Україну»? 

НАСПРАВДІ: у Європі інтереси реалізуються шляхом співпраці, а не через насилля.

В основі європейської інтеграції закладена ідея відмови від імперіалізму та загарбницьких війн. Після Другої світової народи континенту усвідомили, що краще співпрацювати, ніж ворогувати. Усередині ЄС між країнами немає територіальних претензій.

У Євросоюзі побудована система рівноправних партнерських відносин між країнами-учасницями, незалежно від їхніх розмірів та потенціалу. 

ЄС спирається на солідну правову базу, напрацьовану за десятиліття інтеграції. Інтереси сильніших і слабших ретельно збалансовані.

Усі країни поповнювали лави об'єднаної Європи виключно добровільно, мотивовані власними інтересами та докладаючи для цього зусиль. Так само і Україна виконує «домашнє завдання», щоб відповідати критеріям вступу.

Добробут Європейського Союзу заснований на створенні сприятливих умов для бізнесу, високому рівні освіти та науки, довірі та кооперації. У 21 столітті європейці більше нікого не завойовують, не колонізують і не визискують.

Публікації підготовлені Міністерством культури та інформаційної політики разом з Центром стратегічних комунікацій у співпраці з Представництвом ЄС в Україні.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь