Часовоярська міська територіальна громада
Донецька область, Бахмутський район

Історія української Донеччини в постатях: Микита Шаповал (08.06.1882 - 25.02.1932)

Дата: 08.06.2023 13:02
Кількість переглядів: 80

Фото без опису

8 червня 2023 р. виповнюється 141 рік від дня народження Шаповала Микити Юхимовича (1882–1932) – політичного і державного діяча України, члена ЦК УПСР, міністра пошт і телеграфу УНР, міністра земельних справ Директорії УНР, доктора соціології Українського соціологічного інституту в м. Празі, Української господарської академії в м. Подєбрадах.

Микита Шаповал народився 26 травня (8 червня) 1882 р. на Катеринославщині в селі Сріблянці (нині Донеччина).

Протягом усього свого життя він органічно вливався в усі стадії процесу становлення української держави. Лютнева революція 1917 р. в Росії в породила у нього надії на швидке національне відродження України і побудову власної держави хоч і у формі автономії в складі демократичної росії.

М. Шаповал активно включається в роботу з реалізації цих надій і сподівань. Він увійшов до керівництва Української партії соціалістів-революціонерів, яка організаційно зареєструвалася в квітні 1917 р., був обраний до Української Центральної Ради та її комітету (Малої ради), а від 2 грудня 1917 р. по 16 січня 1918 р. виконував обов’язки Генерального секретаря, а згодом міністра пошт та телеграфів у кабінеті В. Винниченка.

У період національно-визвольної боротьби українського народу (1917-1919 рр.) простежується еволюція державотворчих ідей М. Шаповала, який спочатку підтримував автономістичні домагання Центральної Ради, та після участі в роботі Демократичної наради почав виступати за унезалежнення українських законодавчих органів. Після більшовицького перевороту він виступає за цілковите розірвання відносин з Радою Народних Комісарів більшовицької росії і усамостійнення України, тож логічно, що М. Шаповал став одним із співавторів IV Універсалу Української Центральної Ради.

Також вважається, що саме М. Шаповал виступив ініціатором повстання проти гетьмана П. Скоропадського. Але у лютому 1919 р. М.Шаповал виїхав за кордон і більше в Україну не повертався.

Деякий час він був аташе в дипломатичної місії УНР в Швейцарії, її секретарем в Угорщині, а в жовтні 1919 р. був відряджений у справах місії до Праги як радник Директорії з культурно-просвітницьких справ за кордоном. Йому доручалося вести культурно-просвітницьку роботу серед військовополонених та біженців і всіх українських громадян, які перебували на території Чехословацької Республіки. В цій країні він і залишився до кінця життя.

У Празі М. Шаповал заснував Український Громадський Комітет і в 1921- 1925 рр. був його головою. Ця благодійницька організація за допомогою уряду Чехословаччини організувала Українську господарську академію в містечку Подєбради поблизу Праги (1922 р.) та Український високий педагогічний інститут ім. М. Драгоманова в Празі (1923 р.).

Шаповал був також головою головного політичного комітету Закордонної організації Української партії соціалістів-революціонерів, організатором Всеукраїнського робітничого союзу в Чехословаччині, одним з організаторів і членом ради Українського громадського видавничого фонду в Празі, видавцем і співредактором журналу «Нова Україна» (1922-1928 рр.), а у 1924 р. реалізував свою заповітну мрію - заснував і очолив Український соціологічний інститут у Празі.

Відомо, що в скарбниці праць Микити Шаповала понад 350 науково-публіцистичних робіт. За підрахунками деяких фахівців, за життя і після смерті Шаповала було опубліковано 36 його книг і брошур, 3 збірки поезій, 340 статей, заміток і рецензій.

Великий масив цікавих джерел також являють собою рукописи неопублікованих робіт М. Шаповала. Багато з них присвячено аналізу причин поразки в боротьбі за українську державність у 1917-1921 рр., становищу України під владою більшовиків, її відносинам з Росією, близьким та віддаленим перспективам України, як вони уявлялися громадському діячеві. Вивчаючи українську дійсність і український народний соціалізм, він був послідовним противником більшовизму, який розглядав як шкідливе явище.

Життя, громадська діяльність і творчість Микити Юхимовича Шаповала – це один із найяскравіших прикладів надзвичайно актуальної в наші часи відданості своїй Батьківщині. Його патріотизм, мужність і любов до України і сьогодні надихають всіх нас прагненням до перемоги.

За матеріалами управління культури і туризму облдержадміністраціі


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь