Часовоярська міська територіальна громада
Донецька область, Бахмутський район

26 червня - День кримськотатарського прапора

Дата: 26.06.2023 13:54
Кількість переглядів: 64

Фото без опису

Щороку 26 червня кримські татари відзначають День кримськотатарського прапора – день шанування національного символу кримських татар, корінного народу Криму.

Етнічний кримськотатарський прапор вперше було затверджено І Курултаєм кримських татар у 1917 році, що проходив у Бахчисараї.

Прапор являє собою полотнище небесно-блакитного кольору з символом влади – тамгою золотистого кольору, розташованою в лівому верхньому кутку біля древка.

Блакитне полотнище і золота тамга були вибрані не випадково. Небесно-блакитний колір у тюркських народів – це символ чистоти і свободи, чесності і вірності, бездоганності і сили. Єдиний колір блакитного тла пов’язують із бажанням єдності народу, миру та благополуччя.

Тамга (родовий знак) в Криму була у кожного знатного роду. Кожне покоління мало власну тамгу. Як правило, нащадок певного роду, запозичуючи тамгу свого предка, додавав до неї новий елемент.

День кримськотатарського прапору вперше було відзначено у 2010 році за ініціативи Кримського Молодіжного Центру та інших молодіжних організацій. А 29 серпня 2010 року на ІІІ сесії V Курултаю кримськотатарського народу було ухвалено рішення відзначати День національного прапора 26 червня – у день відкриття ІІ Курултаю. Його мета – об’єднання народу і популяризація кримськотатарської символіки.

З моменту свого існування кримськотатарський прапор в різні часи піддавався заборонам. Так, у 1929 році комуністична влада проголосила блакитний прапор «буржуазно-націоналістичним» і заборонила його використання. У місцях депортації кримських татар після 1944 року зберігання прапору вважалося злочином проти радянської влади. Вже у 1970-1980 роках значна частина кримськотатарської молоді не знала свого прапору. Саме з моменту повернення кримських татар до Криму за часів незалежної України прапор почав своє відродження разом зі своїм народом.

2014 року кремль тимчасово позбавив Батьківщини кримських татар, анексувавши в України Крим. Тоді ж рф розпочала агресію проти України, на Донеччині та Луганщині, відібравши Батьківщину в мільйонів українців. Нині, від 24 лютого 2022 року, росія веде війну з метою остаточно знищити Україну і позбавити її громадян усіх прав і свобод, знищити національну еліту, перетворити вільний народ на таких само покірних підданців диктаторського режиму, якими є нинішні росіяни.

Кримські татари як представники української політичної нації мужньо б’ються проти російських агресорів у лавах Сил оборони України поряд з усіма іншими вільними народами нашої країни. Адже відстоявши Україну, ми обов’язково повернемо Крим і спільними зусиллями справедливо облаштуємо там майбуття кримськотатарського народу.

Мужність та сміливість, любов до волі, людяність та самоповага мають в Україні два кольори, і вони спільні для прапорів обох наших народів – українського і кримськотатарського.

 

За матеріалами сайту Донецької облдержадміністрації


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь