Часовоярська міська територіальна громада
Донецька область, Бахмутський район

Бахмутське районне управління ГУ ДСНС України у Донецькій області інформує

Дата: 17.07.2023 11:03
Кількість переглядів: 148

Фото без опису

Бахмутське районне управління ГУ ДСНС України у Донецькій області нагадує, що легковажне ставлення громадян провокує пожежі у природних екосистемах і у більшості випадків призводить до катастрофічних наслідків, зокрема, й загибелі людей. Перебуваючи на природі, дотримуйтесь елементарних протипожежних заходів, від цього залежить збереження природних екосистем, в першу чергу ваша особиста безпека. Основною причиною виникнення пожеж є порушення вимог правил пожежної безпеки у лісах громадянами, а також випалювання сухої рослинності на сільгоспугіддях, пустищах, вздовж доріг, що межують з лісовими масивами.

Шановні громадяни, не провокуйте пожежі на відкритих територіях та дотримуватися елементарних правил безпеки під час відпочинку на природі. Категорично забороняється:

  • створювати смітники та спалювати відходи;
  • розводити багаття у лісі та лісопосадках;
  • палити, кидати у лісі та лісопосадках непогашені сірники та недопалки;
  • залишати у лісі просочене бензином, гасом, мастилом або іншими горючими речовинами ганчір’я;
  • спалювати стерню та рослинні залишки на сільськогосподарських полях;
  • дозволяти дітям бавитися із сірниками та запальничками.

Погіршенні погодні умови, сильні вітри сприяють розповсюдженню вогню на прилеглі території, тим самим створюючи реальну загрозу їх знищення. Якщо ви помітили займання в лісах, посадках та на відкритих територіях, негайно телефонуйте за номером «101». Пам’ятайте, що лише дотримання елементарних правил пожежної безпеки застереже від трагічних наслідків та матеріальних збитків.

Також нагадуємо Вам, що за  знищення рослинного світу вогнем законодавством передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність.

Стаття 77 КУпАП. Порушення вимог пожежної безпеки в лісах
Порушення вимог пожежної безпеки в лісах - тягне за собою накладення штрафу на громадян від дев’яноста до двохсот сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1530-4590 грн.) і на посадових осіб - від двохсот сімдесяти до дев’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (4590-15 300 грн.).

Стаття 77-1 КУпАП. Самовільне випалювання рослинності або її залишків
Випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3060 – 6120 грн.) і напосадових осіб - від дев’ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (15 300 – 21 420 грн.).Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьохсот шістдесяти до семисот двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (6120 – 12 240 грн.) і на посадових осіб - від однієї тисячі двохсот шістдесяти до однієї тисячі восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян  (21 420 – 30 600 грн.).

Згідно зі статтею 245 Кримінального кодексу України знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях  сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом караються:

- штрафом від 5400 до 9000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (91800 до 153000 грн.);

- або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років;

- або позбавленням волі на той самий строк.

Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки караються:

- позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

Тому, завжди перебуваючи у лісі чи в полі, дотримуйтесь елементарних правил пожежної безпеки. Адже одна іскра може спричинити масштабні пожежі.

Відділ запобігання НС у Бахмутському районі


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь