Часовоярська міська територіальна громада
Донецька область, Бахмутський район

16 липня - 33 річниця проголошення Декларації про державний суверенітет України

Дата: 16.07.2023 11:11
Кількість переглядів: 70

Фото без опису

16 липня 1990 року Верховна Рада Української Радянської Соціалістичної Республіки ухвалила доленосний документ – прийняла Декларацію про державний суверенітет України, яким визначені основи державного, політичного, економічного ладу та підкреслені самостійність і суверенітет України. Із 384 депутатів, зареєстрованих у залі, “за” проголосували 355 осіб, проти – 4, утримався – 1, решта – не брали участь у голосуванні.

Одним із головних положень Декларації було положення про громадянство. Проголошувалося, що Україна має своє громадянство, де «всі громадяни рівні перед законом, незалежно від походження, соціального і майнового стану, расової та національної належності, статі, освіти, політичних поглядів, релігійних переконань, роду і характеру занять». Громадяни всіх національностей становлять народ України.

Крім того, Декларація проголошувала самостійність України в питаннях економіки, екології, культурного розвитку, зовнішньої і внутрішньої безпеки, міжнародних відносин; нейтралітет у зовнішній політиці та без’ядерний статус, гарантувала право на вільний національно-культурний розвиток усіх національностей, що проживають на території України; проголошувала необхідність піклуватися про задоволення національно-культурних, духовних та мовних потреб українців за межами республіки.

День проголошення Декларації був оголошений в Україні святковим і вихідним. Перша річниця її прийняття запам’яталася велелюдними урочистими мітингами і демонстраціями в багатьох регіонах.

Закладені до Декларації положення та закріплення їх у Конституції дозволили 24 серпня 1991 року проголосити повну державну незалежність України.

Тоді здавалося, що поставлено останню крапку в імперських амбіціях москви, проте боротьба за нашу незалежність триває досі. Тепер — на полі бою. Але ми й цього разу переможемо та зруйнуємо московську імперію зла!

За інформацією Донецької обласної державної адміністрації


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь