Часовоярська міська територіальна громада
Донецька область, Бахмутський район

12 січня виповнюється 115 років з дня народження Марії Примаченко

Дата: 12.01.2024 09:10
Кількість переглядів: 161

Фото без опису

 

 

Вона почувалась щасливою, коли малювала

12 січня виповнюється 115 років з дня народження Марії Примаченко

12 січня виповнюється 115 років з дня народження Марії Примаченко, яку називають представницею «наївного» мистецтва.

Все життя майстрині пройшло у її рідному селі Болотня на Київщині. Але й у Донецькій області ім’я Марії Примаченко є близьким і знаним завдяки шанувальникам таланту мисткині, які зробили чимало для популяризації її творчої спадщини.

У 2015 році Краматорськ, нарівні з Борисполем і Броварами, став одним з трьох міст України, де з’явилися вулиці на честь Марії Примаченко. Раніше бульвар М. Примаченко (колишній бульвар Лихачова) був лише у Києві.

З 2015 року, після набуття Краматорськом статусу тимчасового адміністративного центру Донеччини, тут щорічно проводився Фестиваль аматорського мистецтва ім. Марії Примаченко. До 2021 року цей мистецький форум проходив кожного травня, і лише повномасштабне російське вторгнення в Україну завадило продовженню цієї традиції.

15 травня 2015 року в Краматорську був відкритий пам'ятник Марії Примаченко роботи скульптора В'ячеслава Гутирі. А у травні 2019 року в Краматорську з'явилась скульптурна композиція «Птахи Марії», яку також створив скульптор В'ячеслав Гутиря.

«Коли вперше побачив малюнки Марії Приймаченко, то був зачарований, — розповів В’ячеслав Гутиря. — Я слідую її словам, коли вона говорила, що потрібно малювати тварин такими, яких немає в природі, так цікавіше. Тому й вирішив створити тварин з людськими рисами обличчя. Так з’явились фігури лева та бичка із каменю».

Майстриня не здобула через хворобу середньої освіти. Вона закінчила чотири класи, але навчалась у Школі народних майстрів у Києві, виробила власний стиль, який є впізнаваний. Намалювала тисячі малюнків і композицій. У 1937 році на всесвітній виставці в Парижі твори Марії Примаченко були відзначені золотою медаллю. До слова, її малюнки використовували майстрині-вишивальниці у своїх витворах. Рушники з вазонами також вишивала і Марія Примаченко. У 1988 році мисткиня отримала звання «Народного художника УРСР». Попри важку хворобу, через яку перебувала в лежачому стані, Марія Примаченко надалі малювала. Відійшла у вічний світ 18 серпня 1997 року, на 89-му році життя.

Творчості Марії Примаченко в останні десятиліття присвячені статті, альбоми, науково-популярні фільми, теле- і радіопередачі. У жовтні 1998 року на честь художниці названо малу планету. У Яготині біля входу в Яготинську картинну галерею встановлено пам'ятник мисткині.

2009 рік за рішенням ЮНЕСКО був проголошений роком Марії Примаченко. 2009-й також став згідно до Указу Президента «Роком Марії Примаченко в Україні».

У 2009 році у Києві на Вознесенському узвозі на території Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури був встановлений пам'ятник Марії Примаченко. Автор монументу - скульптор Федір Богинський.

До повномасштабного російського вторгнення творча спадщина Марії Примаченко зберігалася в Іванківському історико-краєзнавчому музеї на Київщині. Окрім того, музей містив понад 400 інших експонатів.

Утім, 27 лютого 2022 року російські загарбники зруйнували музей. Частина картин Примаченко у цей момент була на виставці у столиці. Іншу ж частину героїчно врятували місцеві жителі: виносили полотна з палаючої будівлі. Люди вибивали ґрати, вікна, щоб потрапити всередину, жертвуючи власним життям. Місцевим вдалося врятувати приблизно 20% колекції.

Напередодні 24 лютого 2022 року працівники музею, наче відчувши наближення біди, заховали полотна Марії Примаченко у кадуб. Раніше вони висіли у великому залі, куди через кілька днів після початку повномасштабної війни й поцілив ворожий снаряд.

 

 

За матеріалами сайту Донецької облдержадміністрації


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь