Часовоярська міська територіальна громада
Донецька область, Бахмутський район

14 січня - 35-річчя створення Донецького обласного Товариства української мови імені Т. Г. Шевченка

Дата: 14.01.2024 12:09
Кількість переглядів: 142

Фото без опису

 

Минуло 35 років від січневого дня 1989 року, коли, долаючи опір комуністичного керівництва та промосковських сил, патріотична спільнота Донеччини провела перші Установчі збори Донецького обласного Товариства української мови ім. Т.Шевченка. Згодом обласна організація була представлена понад 60-ма міськими, районними та сільськими осередками і нараховувала близько 3 тисяч членів.

14 січня 1989 року є датою офіційного створення Донецького обласного Товариства української мови ім. Т. Г. Шевченка (ДонТУМ) як першої в регіоні масової громадсько-політична, а потім — громадської організації. Втім, підготовча робота велася різними групами набагато раніше - з 1988 року, і особливо активно у другому півріччі.

Невдовзі, 22 квітня 1989 року, відбувся другий етап Установчих зборів Донецького обласного Товариства української мови (ДТУМ), після чого діяльність об’єднання набула системного й постійного характеру. Створюючи й розвиваючи Донецьке обласне ТУМ, його активісти мали постійні зв'язки з київськими, львівськими, луганськими, запорізькими та дніпропетровськими осередками. Прихильники Товариства були практично скрізь — у пресі, на радіо і телебаченні, на підприємствах Донеччини, серед освітян, науковців, творчої інтелігенції, навіть у владних органах краю.

Донецьке Товариство від самого свого зародження діяло у жорсткому протистоянні з компартійними структурами та силами проросійського спрямування. Водночас, ідея відродження та розвитку української мови та культури як загального процесу державного відродження України одразу ж знайшла своїх послідовників, які сформували найбільші осередки ДТУМ у колективах провідних закладів та установ. Ними були Донецький університет, Донецька обласна філармонія, Донецька організація Спілки письменників України, Донецький інститут післядипломної освіти, ряд науково-дослідних інститутів (ВНДІВЕ, МакНДІ, ІНФОВ АН України, «Донавтоматгірмаш», Горлівське відділення Донецького вугільного НДІ, Донецький індустріальний педагогічний технікум, ряд шкіл Донеччини. Першими вугільними підприємствами, на яких виникли осередки ДТУМ, були шахти «Мушкетівська», ім. О.Засядька, «Південнодонбаська, шахтоуправління «Жовтневе».

 

Перевагою Донецького обласного ТУМ було те, що його від початку очолювали представники творчої і наукової інтелігенції Донеччини: голови оргкомітету ДТУМ: науковець філолог А.П.Загнітко (14-21 січня 1989 р.), науковець-гірник В.С.Білецький (21 січня - 22 квітня 1989 р.), співголови: В.С.Білецький, культуролог В.Л.Тиха, юрист І.Я.Шутов (22 квітня 1989 р. - 9 вересня 1990 р.), голова В.С.Білецький (з 9 вересня 1990 р. - дотепер). Активними і впливовими членами Донецького ТУМ були, крім того, член Головної Ради ТУМ (Київ) поетеса Галина Гордасевич, кандидат педагогічних наук Вадим Оліфіренко, кандидати філологічних наук Віра Познанська і Любов Фроляк, архітектор Мирослава Шундерук, інженер-електрик Володимир Ребрик, диригент Василь Василенко, інженер Амаяк Чілінгарян, науковці-хіміки Микола Тищенко та Сергій Целінський, шахтар і поет Петро Свенцицький, лікар Ігор Антонович та інші яскраві особистості.

Перше публічне представлення ДТУМ як громадської організації відбулося 5 березня 1989 р. у палаці «Юність» м. Донецька на творчому вечорі поета Бориса Олійника. 9-10 березня ДТУМ організувало Шевченківські дні в Донецьку і області. У травні-червні відбулися перші засідання Донецького лекційно-дискусійного клубу ДТУМ (щотижня). У червні 1989 р. разом з Донецькою філармонією організовано І тур фестивалю «Червона рута» на Донеччині.

 

Влітку 1989 року Донецьке Товариство прийняло еколого-просвітницький міжнародний похід «Дзвін-89», який у експедиційному алгоритмі подорожував Україною. Цього ж року було організовано низку масових зустрічей донеччан з провідниками «оксамитової революції» — В.Яворівським (серпень), Дмитром Павличком, А.Мокренком (жовтень). 1 вересня 1989 р. заходами ДТУМ у Донецьку відкрилася перша в індустріальних містах Донбасу недільна українська школа.

Розквіт діяльності організації припадає на 1991—1993 роки, коли вона була представлена на Донеччині понад 60 міськими, районними та сільськими осередками і нараховувала близько 3 тисяч членів та активних симпатиків.

 

На фотознімках:

1. Акція Донецького ТУМ «Книги — українським школам». Новоазовський район Донеччини. 1991 р.

 

2. Виступи «шевченківців» на площах Донецька. 1990-і роки.

 

3. Головна Рада ТУМ. Донецьк. 28.10.1989 р. Виступає Дмитро Павличко.

 

 

За  матеріалами сайту Донецької облдержадміністрації


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь