Часовоярська міська територіальна громада
Донецька область, Бахмутський район

16 лютого 2022 року в Україні було проголошено День Єднання

Дата: 16.02.2024 09:52
Кількість переглядів: 36

Фото без опису

 

 

Два роки тому, 16 лютого 2022 року, в Україні було проголошено День Єднання.

Цю дату започатковано Президентом Володимиром Зеленським у лютому 2022 року задля єдності народу на тлі повідомлень про можливе повномасштабне вторгнення росії в Україну. Глава держави повідомив про підписання ним Указу про встановлення 16 лютого Дня єдності у своєму зверненні до українського народу.

В Указі Президента України №53/2022 від 14 лютого 2022 року «Про невідкладні заходи щодо консолідації українського суспільства» зокрема йшлося:

«З метою посилення консолідації українського суспільства, зміцнення його стійкості в умовах зростання гібридних загроз, інформаційно-пропагандистського, морально-психологічного тиску на суспільну свідомість постановляю:

Оголосити 16 лютого 2022 року Днем єднання.

У цей день:

підняти Державний Прапор України на будинках і спорудах в усіх населених пунктах;

виконати о 10.00 Державний Гімн України;

провести закордонним дипломатичним установам України в державах перебування відповідні іміджеві заходи, спрямовані на єднання та підтримку України».

Указом Президента було передбачено також низку організаційних заходів, що ставали актуальними на тлі військової загрози з боку рф. Йшлося зокрема про підвищення з 1 березня 2022 року грошового забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України та військовослужбовців Державної прикордонної служби України і Національної гвардії України; створення на основі діючих інформаційних ресурсів єдиної інформаційної платформи UАразом для забезпечення щоденного інформування населення про реальний стан безпекової ситуації й організацію належної інформаційно-роз’яснювальної роботи; прискорення створення і функціонування системи територіальної оборони, належного ресурсного забезпечення заходів із підготовки громадян до національного спротиву.

Два роки тому, 16 лютого 2022 року, вже відчувався зловісний подих війни, все тривожнішими були новини про накопичення російських військ на нашому кордоні. Тому зрозумілою була солідарність і єдність українців, які провели патріотичні акції в усіх регіонах нашої країни.

У Києві 16 лютого учасники акції до Дня єднання розгорнули на стадіоні «Олімпійський» Державний Прапор довжиною у двісті метрів. У містах і селах України люди тримали плакати «Молімось за нашу Україну!», «Єдність понад усе!», вивішували Державні прапори та раділи мирному небу та сонцю, і ця радість тоді ще не набула сакрального значення.

Від Ужгорода до Маріуполя у лютому 2022 року простягнувся маршрут Потягу Єднання. Проїхавши через 12 областей нашої країни, учасники Потягу Єднання підтвердили: «Схід і Захід – разом!». 16 лютого Потяг Єднання вдруге вирушив з Закарпаття до Краматорська. На Донеччині його зустрічали українські воїни-захисники, яким були передані листівки та вітальні звернення від співгромадян з усієї країни.

На Донеччині День єднання 16 лютого 2022 року був відзначений масовими патріотичними заходами, які проходили у кожному місті та містечку області.

У Краматорську в парку «Ювілейний», біля найбільшого на Донеччині Державного Прапора України, відбувся флешмоб «Коло єднання» за участю тисяч людей. До патріотичного заходу долучилися представники органів державної та місцевої влади, командування ООС, військовослужбовці.

Учасники флешмобу заявили: «Єдність — наше головне знаряддя опору російській агресії. Ми сильні, бо ми – єдині, і ми переможемо!»

Ідея консолідації української нації під час великих випробувань є визначальною і сьогодні, коли українці надають гідну відсіч повномасштабній російській збройній агресії та наближають нашу спільну Перемогу.

 

За матеріалами сайту Донецької облдержадміністрації


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь