Профілактика харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій напередодні великодніх свят
ОСНОВНІ ПРАВИЛА ПРОФІЛАКТИКИ ХАРЧОВИХ ОТРУЄНЬ ТА ГОСТРИХ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ НАПЕРЕДОДНІ ВЕЛИКОДНІХ СВЯТ
Готуючись до Великодня, ми часто заздалегідь купуємо продукти для святкового столу, який складається з великої кількість різноманітних страв. Щоб свята залишили після себе лише приємні спогади, Бахмутське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області нагадує, як убезпечитися від харчових отруєнь та мінімізувати ризик виникнення гострих кишкових інфекцій.
Для цього потрібно дотримуватися наступних рекомендацій:
При закупівлі харчових продуктів:
– купуйте продукти та продовольчу сировину (яйця, м’ясо, молочні продукти) в спеціалізованих магазинах або на агропродовольчому ринку, оминайте місця стихійної торгівлі;
– не купуйте продукти сумнівної якості;
– купуючи будь-які харчові продукти, завжди перевіряйте відповідність маркування, умови їх зберігання та терміни придатності;
– при купівлі фасованого харчового продукту також зверніть увагу на цілісність упаковки;
– не купуйте продукти завчасно, особливо ті, що швидко псуються.
При зберіганні харчових продуктів:
– дотримуйтеся умов зберігання харчових продуктів, які зазначені на етикетці (маркуванні), особливо це важливо для продуктів, які швидко псуються;
– належно зберігайте харчові продуктів у холодильнику (сирі та готові продукти зберігайте окремо);
– забезпечуйте відповідні температурні режими зберігання для замороженої та охолодженої продукції (м’яса, риби тощо).
Готуючи страви – пам’ятайте:
– перед початком приготування їжі завжди ретельно мийте руки з милом;
– для приготування страв використовуйте лише питну воду;
– придбане на ринках молоко потрібно кип’ятити;
– свіжі овочі та фрукти перед вживанням ретельно промийте проточною водою;
– використовуйте окремий розподільний інвентар (дошки, лотки, ножі, щипці, ложки і т.д.) для обробки сировини та готових до споживання харчових продуктів;
– продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, салати, до складу яких входять яйця, молочні продукти тощо), зберігайте в холодильнику, дотримуйтесь встановлених термінів та умов зберігання.
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (біль у животі, блювання, діарея, підвищення температури тіла, слабкість) – не займайтеся самолікуванням, а негайно звертайтеся за допомогою до лікаря.
Бажаємо перемоги і миру, спокою і добра вам і вашим близьким. Нехай ваші великодні кошики завжди будуть повні здоров’ям, щастям та міцною вірою у світле майбутнє!
Бахмутське районне управлiння Головного управлiння Держпродспоживслужби
в Донецькiй областi